The Weight of Water

Vyöryvät vedet on kertomus naisesta, joka saa tehtäväkseen valokuvata yli sata vuotta vanhan tragedian tapahtumapaikkoja. Hän purjehtii lapsensa, miehensä, tämän veljen ja veljen puolison kanssa Smuttynosen saarelle, missä 1800-luvun lopulla murhattiin raa'asti kaksi naista. Valokuvauksen lisäksi hän yrittää selvittää, mitä saarella tuolloin oikein tapahtuikaan, ja oliko naisten murhista tuomittu henkilö tosiaan murhaaja.

Kirja seuraa vuorotellen nykyaikaisten päähenkilöiden vaiheita sekä sadan vuoden takaisia tapahtumia. Kyseessä ei ole jännitysteos, vaikka jännityselementtejäkin on useita. Enemmänkin kyse on ihmissuhteista ja niissä tapahtuvista pienistä ja suurista tragedioista. Niistä kirjoittamisessa Shreve onkin mestari.

Kirja perustuu osin tositapahtumiin - Smuttynosen murhat tapahtuivat oikeasti. Todellisten tapahtumien päälle Shreve on kuitenkin rakentanut aivan oman tarinan. Jäin taas kerran miettimään, mitä tragediaan osallisten mahdolliset omaiset (tai lähinnä heidän jälkeläisensä) ovat miettineet, kun joku on tehnyt heidän katastrofistaan fiktiota. Tosin tapahtumista on jo kulunut niin pitkä aika, ettei ketään niihin liittynyttä ole enää kirjaa lukemassa.