Luin jostakin, että Domino's-pizzaketjun avulla rikastunut kiihkokatolinen T. Monaghan aikoo perustaa Floridaan kaupungin, jossa ei suvaita ikäviä asioita. Kaupungissa ei tule olemaan (katolilaisuuden kannalta) ikäviä ilmiöitä, kuten ehkäisyvälineitä tai lapsilta kiellettyjä tv-ohjelmia. Kaupungin nimi tulee kuulemma olemaan Ave Maria, mutta minulle tuli ensimmäisenä mieleen Stepford. Ja siitä keksin lukea Levinin kirjan uudelleen.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pieneen, idylliseen Stepfordin kaupunkiin 1960-luvun Amerikassa. Päähenkilö Joanna, nuori feministinainen, muuttaa perheineen Stepfordiin. Joannaa ahdistaa jo valmiiksi muutto kaupungin vilinästä pikkukaupungin pysähtyneisyyteen, mutta Stepford alkaa arveluttaa häntä huomattavasti enemmän, kun hän tutustuu kaupungin muihin naisiin.

Levinin jännityskertomus on ironinen ja osin pikkuilkeä, hyvin kirjoitettu, yllättävä, ja toki aikansa tuote. Joanna hahmona muistuttaa Rosemary's Baby:n Rosemarya. Nuori moderni nainen, joka epäilee ympärillään tapahtuvan outoja, ja jota kukaan ei usko.

Hyvä tarina, hyvät henkilöt. Elokuvan nähneille: kirja toimii paljon paremmin, ja loppu on aivan erilainen.