Perryn teos länsimaisen sivilisaation historiasta on helppolukuinen. Se onkin ehkä koko kirjan paras puoli. Muuten kirja on yksisilmäinen, kapeakatseinen ja mutkat suoraksi -tyylinen lineaarinen "suurmieshistoria", jollaisia muistan lukeneeni lukiossa.

Perry ottaa muinaiskulttuureistä länsimaisten sivilisaatioiden eliittiklubiin mukaan Egyptin, mutta vain Aton-kultin ajalta. Hänen mukaansa Aton-kultti aloitti monoteismin, joka vaikutti juutalaisuuteen ja sitä kautta myöhemmin kristinuskoon. Kristinuskoa Perry pitää sivilisaation kulmakivenä, joka on antanut maailmalle oikeat arvot ja tavoitteet. Roomalainen ja kreikkalainen muinaiskulttuuri tieteellisine saavutuksineen käydään tarkasti läpi, mutta esimerkiksi arabien tieteelliset saavutukset sivuutetaan parilla lauseella. Arabikulttuurin saavutusten esitteleminen ei sopisikaan Perryn narratiiviin.

Historian suurmiehiä käydään läpi pontevasti. Jeesuksen elämäkin selostetaan tarkkaan, Raamatun antamin yksityiskohdin, puuttumatta siihen, kuinka luotettavia historiallisia todisteita hänen elämästään onkaan löydetty. Lukiessani Perryn oppikirjaa minulle tuli vähän väliä mieleeni Civilization -tietokonepeli, jossa vähän väliä ilmestyy ruudulle pieniä ilmoituksia: "Antony van Leeuwenhoek has been born in Delft!" tai "You have invented industrialism!". Civilizationissa voi välillä klikata "Show me the Big Picture", jolloin saa näkyviin yleiskuvan: mitä on saatava aikaan, jotta voisi jatkaa kohti haluttua innovaatiota tai aikakautta. Perryn suoraviivaisuus muistutti minua tästä.

Länsimaisen sivilisaation historia jatkuu kirjassa World Trade Centerin iskuihin asti, kuinkas muutenkaan. Lopussa Perry kertoo, kuinka länsimainen sivilisaatio on tällä hetkellä vaarassa islamistifanaatikkojen taholta. Varmasti kovaa kamaa kulttuuriklashistipiireissä. Aistin myös fukuyamalaisia pohjavireitä - länsimainen sivilisaatio nykymuodossan on se upea loppupiste, jonka saavuttamiseen on tarvittu kaikki tämä historia. Onneksi meille vihjailtiin, että tätä kurssikirjaa kannattaa lukea kriittisesti.