My Life with Martin Luther King

Vastikään kuollut Coretta Scott King kirjoitti tämän kirjansa vain vuoden Martin Luther Kingin salamurhan jälkeen. Nimestään huolimatta teos ei niinkään kerro kirjoittajansa elämästä, vaan M. L. Kingin elämästä kirjoittajan silmin katsottuna. Omia tuntojaan ja ajatuksiaan kirjoittaja ei paljon kuvaa. Sankarillinen M.L. King jää myös varsin etäiseksi, vaikka hänen vaimonsa onkin kirjoittajana. Tekstistä ei paista tuttuus ja läheisyys, vaan palvonta.

Silti kirja on mielenkiintoinen historiikki mustien kansalaisoikeustaistelun vaiheista USA:ssa ja Kingin elämänvaiheista. Olin hieman yllättynyt M.L. Kingin varsin vanhanaikaisista käsityksistä naisten ja miesten välisen tasa-arvon osalta: hänen mielestään vaimon paikka oli kotona miestään odottamassa, eikä Coretta voinut jatkaa omalla urallaan naimisiin mentyään. Silti Corettalla oli myöhemmin tärkeä osa kansalaisoikeustaistelussa, muutenkin kuin miehensä tukipilarina.

Olisin mielelläni lukenut enemmänkin kirjoittajan omista ajatuksista ja perheen elämästä. Naisnäkökulma kansalaisoikeustaisteluun olisi ollut mielenkiintoinen.