Travels Through Time and Space across Italy

Brittiemigrantti Tobias Jones kertoo kokemuksistaan uudessa kotimaassaan. Alaotsikosta huolimatta kyseessä ei niinkään ole matkakirja, vaan kokoelma havaintoja ja pienanalyyseja italialaisesta yhteiskunnasta Berlusconin aikakaudella. Jones kertoo mafiasta, jalkapallosta, oikeusjärjestelmästä, byrokratiasta ja elämänmenon omituisuuksista selkeästi ja mielenkiintoisesti. Välillä hän selvästikin tuntee tarvetta vakuuttaa kiintymystään Italiaa kohtaan, ehkä osoittaakseen, että arvostelusta huolimatta hän ei tahdo mollata uutta kotimaataan. Italiassa kirja aiheutti kuitenkin pienen kohun ja jonkin verran tuohtumusta. Amazon.comin lukija-arvosteluissa tuohtumus näkyy; vaikka jotkut ulkoitalialaiset arvostavat Jonesin analyysia, on mukana myös kiukustuneita:

The book is very superficial and poorly written. Italy is characterized as a right-wing dictatorship. Why does the author want to live in such an oppressive nation? Isn't he (and those like him) free to leave whenever he likes? Did anybody force Mr. Jones to come to Italy? If so, let us kno who that was.

Ei Jones sentään väittänyt, että Italia on oikeistodiktatuuri, mutta kyllä hän kirjassaan selvästi ilmaisee huolestuneisuutensa Berlusconin vallan lonkeroiden ulottuvuudesta. Mielenkiintoista onkin, kuinka usein juuri Berlusconin hahmo löytyy nyky-Italian epäkohtien taustoilta, on sitten kysymys jalkapallon sopuskandaaleista tai oikeuslaitoksen korruptoituneisuudesta. Olisi kai kuitenkin liian hätäistä rynnätä siihen johtopäätökseen, että Jones tarkoittaa "Italian mustalla sydämellä" juuri Berlusconia.

Kirja oli erinomaista luettavaa junassa matkalla Toskanasta Campaniaan aikana, jolloih Berlusconin valtakausi näyttää ainakin hetkellisesti päättyneen.